Breda Robotics nu formeel Smart Industry Fieldlab

Vanaf het moment dat Breda Robotics in 2020 van start ging, is de coole plek in de Koepel in Breda een Smart Industry Fieldlab. Door corona kon de officiële opening van Breda Robotics niet doorgaan en dus bleef de uitreiking van het fieldlab-bordje uit. Donderdag 27 mei was programmadirecteur Egbert-Jan Sol van Smart Industry naar het zuidwesten afgereisd om alsnog het kleinood te overhandigen aan secretaris John den Ridder.

Een Smart Industry Fieldlab is een praktijkomgeving waarin bedrijven samen met kennisinstellingen slimme industrie-oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. “In navolging van Duitsland zijn we hiermee in 2014 begonnen”, vertelde Ebert-Jan. “De fieldlabs ondersteunen ondernemers bij het digitaliseren. Op deze plaatsen hebben zij de mogelijkheid om samen te werken.” Nederland telt inmiddels zo’n 45 fieldlabs.

Grootste robotcluster
Breda Robotics is opgezet door roboticabedrijven, gemeente Breda, REWIN en Avans Hogeschool. “We willen gezamenlijk de robotisering in deze regio voor het voetlicht brengen. Niet voor niets hebben we hier het grootste robotcluster van Nederland met zo’n veertig bedrijven die zich bezighouden met robotisering”, zei voorzitter Maarten Hoogwout. “Daarnaast willen we hier ook gezamenlijk ontwikkelen. Niet alleen ondernemers onderling, maar ook met het talent van de toekomst, de huidige studenten. Momenteel hebben we veertien bedrijven en vier studieverenigingen als partners aan ons gebonden en we zijn groeiende.” “Nu we formeel Smart Industry Fieldlab zijn, hebben we meer toegang tot kennis, subsidies en andere mogelijkheden. We zijn er dus heel blij”, gaf John programmadirecteur Egert-Jan mee.

Secretaris John den Ridder van Breda Robotics (l) neemt het officiële bordje in ontvangst van programmadirecteur Egbert-Jan Sol van Smart Industry.