Smart Industy Fieldlabprojecten

Breda Robotics is onderdeel van Smart Industry Fieldlabs. 

Smart Industry stimuleert bedrijven om slimme technologie en digitalisering toe te passen en zo nieuwe businesskansen te creëren. Het team is in november 2014 opgericht door het ministerie van Economische Zaken (TNO, KVK, Koninklijke Metaalunie, FME, ROM's), en voert sinds begin 2018 de Implementatieagenda 2018-2021 uit.

Hieronder vind je een verzicht van onze Smart Industry projecten.

Crawler Capabilities van Nobleo Technology

Een crawler die autonoom tanks inspecteert en schoonmaakt

Het inspecteren en schoonmaken van opslagtanks is vaak nog mensenwerk. Uit oogpunt van veiligheid wil de chemische industrie deze werkzaamheden veiliger maken door toepassing van robottechnologie. Hiermee is het mogelijk om veiliger en efficiënter schoon te maken en te inspecteren. Nobleo Technology heeft als showcase een crawler gemaakt die geheel zelfstandig in de tank de wanden inspecteert en de ruimte schoonmaakt.

DRONE DEPLOYMENT van Terra Inspectioneering en Avular

Drones die in opslagtanks hun eigen positie bepalen

Terra Inspectioneering heeft een drone ontwikkeld voor het meten van staaldikte, die vaak wordt ingezet voor het inspecteren van petrochemische opslagtanks. De drone wordt momenteel aangestuurd door een operator die zich in de tank bevindt. Samen met Avular ontwikkelt Terra Inspectioneering een methode om de bediening buiten de tank te verrichten, waarbij de drone zelf zijn positie bepaalt.

 

De oplossing van Terra Inspectionering

Non Entry Challenge

In het vraagstuk van de non-entry challenge herkende Terra Inspectioneering uit Vlissingen zichzelf direct. Terra Inspectioneering is in 2016 opgericht en gespecialiseerd in het uitvoeren van inspecties in besloten ruimtes, zoals opslagtanks in de procesindustrie. De focus ligt op non-entry metingen van wanddiktes door middel van drones. Uniek is dat het bedrijf de drones zelf ontwikkelt én in de praktijk gebruikt. De praktijkervaringen gebruikt men vervolgens weer bij de doorontwikkeling van de techniek. Daarnaast verkoopt Terra Inspectioneering zijn drones aan klanten wereldwijd.

INSPECTIES IN ATEX van ExRobotics

Een crawler die inspecties uitvoert op ooghoogte

De robuuste en betrouwbare robots van ExRobotics kunnen hun inspectie- en onderzoekstaken uitvoeren in omgevingen waar een kans bestaat op gas- en stofontploffingsgevaar. Normale robots mogen daar niet komen omdat zij zelf een potentiele ontstekingsbron zijn. Voor Shell ontwikkelden Iwan de Waard en Ian Peerless de eerste robot ter wereld die wel in deze omgeving kan functioneren. Zij besloten ook voor andere bedrijven dergelijke robots te ontwerpen, wat leidde tot de oprichting van ExRobotics. Inmiddels zijn meer dan twintig robots verkocht aan bedrijven in vier continenten.

AUGMENTED & VIRTUAL REALITY MAINTENANCE van WWA

Storingen in robotsystemen automatisch lokaliseren en verhelpen

In elk systeem, hoe geavanceerd ook, kan een storing ontstaan. Dat geldt eveneens voor robots. Elke probleem moet zo snel mogelijk verholpen worden. Een systeem dat storingen automatisch lokaliseert én verhelpt zou een uitkomst zijn, zeker als het kan voorspellen wanneer zich een probleem voordoet. WWA werkt aan deze innovatie.

De oplossing van ID Tec

Non Entry Challenge

Werkzaamheden in moeilijk bereikbare ruimten zijn de specialiteit van ID-Tec. Het bedrijf heeft een hele range van robots ontwikkeld voor werkzaamheden in leidingen en tanks. De non-entry challenge lijkt het bedrijf dan ook op het lijf geschreven. In deze challenge richt ID-Tec zich met name op de categorie ‘Mechanische bewerking’, maar men neemt ook ‘Lasinspectie’ mee.

LANCEERPLATFORM van SieTec en Draftec

Een lanceerplatform voor moeilijk bereikbare plaatsen

Drones en robotcrawlers worden steeds vaker ingezet voor inspectie of onderhoud in de chemische industrie. Het bouwen van de juiste apparaten is op zich al een uitdaging. Ze moeten ook nog op de plaats van bestemming en veilig gelanceerd kunnen worden om de klus goed en veilig te klaren. De Zeeuwse bedrijven SieTec Industrial Automation en Draftec werken gezamenlijk aan een lanceerplatform dat hiervoor een oplossing moet bieden.

Opzoek naar de oplossingen

Non Entry Challenge

Wat hebben robots en drones te maken met lege tanks bij DOW? 

In mei dit jaar schreven de partners in het OPZuid project Smart Maintenance Labs de Non-entry Challenge uit. Hiermee daagden ze bedrijven, startups, engineers en studenten uit om oplossingen aan te dragen voor veiliger werken in besloten ruimtes in de procesindustrie. Tijdens het demo-event ‘Technologie & Robotica’ op woensdag 20 oktober werden de winnaars bekendgemaakt. Hun innovaties zijn zo veelbelovend dat een veilig alternatief voor werken in besloten ruimtes dichterbij is dan ooit. 

De oplossing van Feyter/Crombeen

Non Entry Challenge

Feyter Industrial Service is actief in 3D-CAD-ontwerp, engineering en constructie van machines en machineonderdelen. Het bedrijf specialiseert zich in machinale verspaning, machinebouw, industrieservices en staalbouw. Innovatie neemt een belangrijke plaats in binnen het bedrijf. Crombeen Robotics is een jong bedrijf met creatieve ideeën gericht op technische innovaties in allerlei branches. De specialisatie richt zich op mechanisch ontwerp voor zowel grote constructies als fijne, nauwkeurige toepassingen.