Smart Industry Fieldlab challenge

SML non entry challenge

Wat hebben robots en drones te maken met lege tanks bij DOW? 

In mei dit jaar schreven de partners in het OPZuid project Smart Maintenance Labs de Non-entry Challenge uit. Hiermee daagden ze bedrijven, startups, engineers en studenten uit om oplossingen aan te dragen voor veiliger werken in besloten ruimtes in de procesindustrie. Tijdens het demo-event ‘Technologie & Robotica’ op woensdag 20 oktober werden de winnaars bekendgemaakt. Hun innovaties zijn zo veelbelovend dat een veilig alternatief voor werken in besloten ruimtes dichterbij is dan ooit. 

De challenge
Werken in besloten ruimtes als vaten en tanks kent veel gevaren. Denk aan verstikking, bedwelming, brand- en explosiegevaar. Bovendien kosten dergelijke werkzaamheden de procesindustrie miljarden per jaar. Er is iedereen dus veel aan gelegen om een veiliger en beter alternatief te vinden. Dockwize, KicMPi, Breda Robotics en een groep bedrijven in de procesindustrie (Zeeland Refinery, BP, DOW, DDM en DSM) slaan met deze challenge de handen ineen in de zoektocht naar die oplossing. Die lijkt nu nabij.
 

Winnaars
De afgelopen maanden ontving en beoordeelde de organisatie de vele inzendingen. De inzenders met de meest veelbelovende innovaties werden uitgeroepen tot winnaar van de challenge. Dit zijn ID-Tec, Terra Inspectioneering en de combinatie Feyter Industrial Services / Crombeen Robotics. Zij mogen hun ideeën verder uitwerken tot een werkend prototype dat klaar is om de markt op te gaan.
 

€ 150.000,- beschikbaar
De winnaars krijgen ieder de beschikking over een deel van de € 150.000,- subsidie die is vrijgemaakt voor deze challenge. De subsidie is afkomstig
 van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Rijk en de provincies Zeeland en Noord-Brabant in het kader van OPZuid en maakt onderdeel uit van het overkoepelende project Smart Maintenance Labs. De hoogte van de subsidie per winnaar wordt in overleg bepaald en geldt op basis van 50% subsidie en 50% eigen inbreng voor de ontwikkeling van het prototype.

De oplossingen 
Iedere winnaar ontwikkelt een eigen prototype voor een bepaald aspect van non-entry werkzaamheden. Zo gaat ID-Tec, een ervaren ontwikkelaar van crawlers voor industrieën wereldwijd, aan de slag met oplossingen voor mechanische bewerking en lasinspecties. Hiervoor ontwikkelt men een crawler-robot voorzien van robotarm of XY-frame met beeldherkenning-coördinatie. Terra Inspectioneering, een wereldspeler in non-entry drone-inspecties, werkt aan een drone die lasinspecties kan uitvoeren tot 0,1 millimeter nauwkeurig. Hiervoor wil men een 3D puntenwolk met videobeelden combineren en een algoritme ontwikkelen dat afwijkingen meet. Tot slot zet de combinatie Feyter/Crombeen zijn tanden in het ontwikkelen van een prototype robot die mechanische bewerkingen kan uitvoeren zoals zagen en lassen. Het kundige en innovatiegerichte duo richt zich op het ontwikkelen van slimme software en het bouwen van een lasrobot die klein genoeg is om door een mangat te passen en via een crawler vervoerd te worden.   

De handen ineen 
De winnaars van de challenge staan niet alleen in deze uitdaging. Ze krijgen actieve ondersteuning vanuit het netwerk van KicMPi, Dockwize, Breda Robotics, de betrokken advies- en onderwijsinstellingen, bedrijven en onderhoudscontractoren. Allen dragen ze met hun expertise en faciliteiten bij aan deze veelbelovende innovaties. Iedereen ziet de potentie en kan niet wachten tot deze non-entry oplossingen de standaard zijn. 

Volgende challenge
Terwijl de winnaars hun innovaties verder uitwerken, kijkt de organisatie alvast vooruit naar een nieuwe challenge. Dit succes smaakt naar meer…

Financiers_BR.jpeg