INSPECTIES IN ATEX van ExRobotics

Een crawler die inspecties uitvoert op ooghoogte

ExRobotics ontwikkelt en produceert sinds eind 2017 robots die in explosiegevaarlijke omstandigheden kunnen functioneren. Deze crawlers voeren hun werk vlakbij de grond uit, terwijl de meet- en regelapparatuur in fabrieken veelal op ooghoogte zit. ExRobotics ontwerpt een module op de ExR-2 die camera’s en sensoren tot een maximale hoogte van 3 meter kan brengen.

De robuuste en betrouwbare robots van ExRobotics kunnen hun inspectie- en onderzoekstaken uitvoeren in omgevingen waar een kans bestaat op gas- en stofontploffingsgevaar. Normale robots mogen daar niet komen omdat zij zelf een potentiele ontstekingsbron zijn. Voor Shell ontwikkelden Iwan de Waard en Ian Peerless de eerste robot ter wereld die wel in deze omgeving kan functioneren. Zij besloten ook voor andere bedrijven dergelijke robots te ontwerpen, wat leidde tot de oprichting van ExRobotics. Inmiddels zijn meer dan twintig robots verkocht aan bedrijven in vier continenten.

Voor het project Smart Maintenance Labs zoekt ExRobotics een oplossing voor een hoogteprobleem. De inspectierobots bewegen zich voort over de grond. De camera’s en sensoren op de robot bevinden zich daardoor te laag om meet- en regelapparatuur te inspecteren. Het gebruik van een robotarm is geen optie. Deze moet voldoen aan de explosievrije norm en is snel te zwaar voor de robot. ExRobotics heeft een elevating platform ontwikkeld die zelfstandig, recht omhoog gaat. Ingeklapt heeft de cilinder een diameter en een hoogte van 20 centimeter. De staaf die uit de constructie komt kan een hoogte van maar liefst 4 meter bereiken

Het prototype wordt momenteel verder uitgewerkt. Eind van het jaar moet de ExR-2 met de nieuwe module klaar zijn.

Update oktober 2020
Het prototype is inmiddels uitvoerig getest. De cilinder met de camera bereikt een hoogte van 4 meter. Door de kabel is de hoogte beperkt tot maximaal 2 meter.
De komende tijd gaat getest worden met een andere metaalsoort om metaalmoeheid te verlagen. In de maand december wordt getest in temperatuurkasten. In januari hoopt ExRobotics het demonstratiemodel klaar te hebben, zodat de toepassing in het eerste kwartaal van 2021 in de markt gezet kan worden.