Breda Robotics presenteert zich aan ondernemers

Robotisering wordt steeds belangrijker voor het bedrijfsleven. Robots kunnen onder andere de productie verhogen, onveiligheid verlagen en een oplossing bieden voor ingewikkelde processen en een tekort aan personeel. De bedrijven in West-Brabant lopen met robotisering achter op de rest van Nederland. Wel heeft een op de drie ondernemingen de intentie om met robotica aan de slag te gaan. Breda Robotics biedt daarbij de helpende hand.

De roboticabedrijven ExRobotics, Synchron en WWA namen samen met Avans Hogeschool, de gemeente Breda en REWIN het initiatief om de achterstand in te lopen. Breda Robotics wil de verbindende factor zijn tussen bedrijven die robotisering willen gebruiken en bedrijven die robotisering leveren. Daarnaast probeert de stichting een oplossing te bieden voor het tekort aan technische talenten in de regio. West-Brabant telt zo’n 9000 technische studenten op mbo- en hbo-niveau. Na hun opleiding verlaten zij over het algemeen de regio waar juist een grote behoefte is aan technisch talent.


Daniël Telgen van Avans Hogeschool benadrukte het belang om de 9000 technische mbo- en hbo-studenten voor West-Brabant te behouden. 

Een coole plek
In de Koepel in Breda vond Breda Robotics een coole plek waar technische studenten hun theoretische kennis kunnen koppelen aan de praktijk. Ondernemers komen in het smartlab in verbinding met elkaar en met studenten. Eind 2019 is Breda Robotics van start gegaan. De officiële opening is door corona uitgesteld naar maart volgend jaar.
Breda Robotics zoekt bedrijven die hoogtechnologische innovaties en robotica leveren en ondernemers die robotica willen gebruiken. Door zich als partner bij de stichting aan te sluiten profiteren zij optimaal van de vele mogelijkheden die Breda Robotics biedt.


Bestuurslid John den Ridder vertelt de doelstellingen van Breda Robotics. 

Een hoger plan
Donderdag 9 juli vond de eerste bijeenkomst plaats voor ondernemingen in het mkb die wilden weten wat robotica voor hen kan betekenen. Aansluitend werden bedrijven ontvangen die robotica kunnen leveren. Voor Breda Robotics was het belangrijk te horen waar de bedrijven behoefte aan hebben en wat de stichting daarin kan betekenen. Breda Robotics wil vooral inspireren over de mogelijkheden van robotisering, samenwerken aan nieuwe praktische robotica-oplossingen, een brug slaan tussen de kennis en de toepassing en bedrijven, het onderwijs, kennisinstellingen en andere stakeholders met elkaar verbinden. “Samen tillen we robotica in West-Brabant naar een hoger plan”, beloofde bestuurslid John den Ridder.