Is jouw robot of systeem wel goed beveiligd?

Op dinsdag 28 september was het zover! Ondernemers, studenten van Avans Hogeschool en partners van Breda Robotics kwamen bijeen om van cybersecuritybedrijf Zolder BV meer informatie te krijgen over de veiligheid van apparaten die verbonden zijn met internet. 

Tijdens een interactieve workshop namen experts Erik van Remmelzwaal en Rik van Duyn het publiek mee in de wereld van hacken. Zo lieten ze voorbeelden zien van stoplichten die worden gehackt om expres files te creëren en andere apparaten die onbeveiligd aan het internet hangen. En wat de gevolgen zouden kunnen zijn als een hacker jouw apparaat overneemt…

“Voor je het weet bestuur je ineens een robotarm in Turkije” 

Het moment dat Rik laat zien welke apparaten hij zo op het internet kon vinden en zonder al te veel moeite kon bereiken, zitten alle bezoekers al op het puntje van hun stoel.  “Al deze apparaten kan ik via een onder hackers bekend systeem zo vinden. Ik heb goede bedoelingen maar er zijn er ook die andere motieven hebben”, vertelt Rik als hij de slides bomvol interessante voorbeelden laat zien. “Als je als hacker een beetje je best doet kom je op best veel plekken digitaal binnen. Een tijdje geleden zijn we ook internationaal gaan zoeken. Met een paar klikken zit je in een onbeveiligd systeem en voor je weet bestuur je ineens een robotarm in Turkije.” 

Het is een duidelijk verhaal; veel systemen zijn verbonden met het internet en een mogelijkheid voor hackers om jouw bedrijf in te dringen. 

 

Prevent, detect & respond

Digitale inbraken komen regelmatig voor. Het is voor bedrijven belangrijk dat de gegevens maar ook de robots veilig zijn. Zorg aan de voorkant dat je zo veilig mogelijk bent, al geeft Erik Remmelzwaal aan dat dat meestal een ‘calculated risk’ is, met andere woorden stem je de beveiliging en de bijbehorende kosten af op het risico dat je met dit apparaat loopt. Soms kan het tussenplaatsen van een router al afdoende zijn.  

Mocht er toch ooit een hacker doorkomen in jouw systeem of robot dan is het enorm belangrijk dat je er snel bij bent, kan handelen en daarna goed kan uitzoeken hoe de hacker jouw systeem is gekomen. Alle facetten van dit proces zijn belangrijk en worden dagelijks door Zolder uitgevoerd. Wil je meer weten over cybersecurity en wat jij eraan kan doen om jouw bedrijf te beschermen? Neem dan contact op met de professionals van Zolder door te mailen naar info@zolder.io

 

Meer workshops?

Breda Robotics organiseert regelmatig informatieve en inspirerende workshops in samenwerking met haar partners en het initiatief MKB West-Brabant vernieuwt.

Volg ons op LinkedIn om geen enkele workshop te missen!

 

Shout out!

Deze workshop Cybersecurity is mede mogelijk gemaakt door MKB West-Brabant vernieuwt & Zolder. De initiatiefnemer is Breda Robotics founder Maarten Hoogwout van WWA

Logo's Workshop Cybersecurity.png