Robothond vindt nieuw thuis bij Breda Robotics

Het lectoraat Robotisering en Sensoring van Avans Hogeschool in Breda heeft een bijzondere aankoop gedaan. De Ghost Robotics Vision 60 is een robot met ongekende mogelijkheden. Waartoe deze hondachtige robot allemaal in staat is, wordt onderzocht door Breda Robotics, waarbij intensief samengewerkt gaat worden tussen Avans en ExRobotics.

Lector Robotisering Daniël Telgen van Avans is onder de indruk van de Ghost Robotics Vision 60. “Het is een heel dynamisch platform dat mooi laat zien wat de mogelijkheden zijn van Robotica”, vertelt hij. “De Ghost Robotics Vision 60 is een lopende robot die onder moeilijke omstandigheden kan opereren.” Het lectoraat is onderdeel van ETI, het Expertisecentrum Technische Innovatie bij Avans wat zich bewust richt op de interactie tussen mens en techniek. De robothond is gekocht met diverse toepassingen en praktijkgericht onderzoek in gedachte. “We kijken onder andere uit naar de samenwerking met Breda Robotics, waardoor we onderzoek, onderwijs en professional eenvoudig kunnen samenbrengen om samen te innoveren en te enthousiasmeren.”

Uitdagingen
Bij Breda Robotics zullen Avans en ExRobotics samenwerken om diverse onderzoeken te doen naar de mogelijkheden van diverse robotplatformen. “De ‘robothond’ is goed in staat om te navigeren over moeilijk terrein. In het laatste onderzoek hebben we dan ook actief met ExRobotics samengewerkt om industriële trappen te kunnen beklimmen met de robot. Hiermee laten we zien dat de robot zijn balans uitstekend weet te behouden, soms komen de bewegingen zo ‘levend’ over dat het onwerkelijk lijkt te worden. Toch is dit de realiteit.”  

Vervolgonderzoek
In de toekomst willen de samenwerkingspartners voor diverse doeleinden autonome robots gebruiken die dynamisch ingezet kunnen worden, afhankelijk van de omstandigheden. “Denk aan robots die inspecties uitvoeren op installaties waar explosiegevaar een rol speelt, maar ook aan bouwplaatsen waar veel obstakels zijn en een robot controleert of alles volgens de juiste normen is gebouwd. Bij Breda Robotics werken we hier samen om dit soort innovaties mogelijk te maken en de grenzen van de robotica gezamenlijk te verleggen”, zegt Daniël tot slot.