Slotevent Smart Tooling met SnakeRobot

Het project Smart Tooling is op 19 november afgerond met een slotevent. De livestream werd door 86 bezoekers gevolgd. Van de verschillende prototypes en innovatieve toepassingen werden video's getoond. Een van deze innovaties is de SnakeRobot van ExRobotics. Het prototype wordt gebouwd bij Breda Robotics. Daar was de video dan ook opgenomen. Voor camera lichtte Iwan de Waard (directeur/eigenaar van ExRobotics) de SnakeRobot toe. 

SnakeRobot is een robot die ingezet gaat worden om interne pijpinspecties te verrichten. In de procesindustrie wordt veel gebruik gemaakt van buizen die op hoogte liggen. Om de wanddikte van deze buizen te kunnen meten moeten steigers worden gebouwd en isolatiemateriaal worden verwijderd. Met de SnakeRobot is dat niet langer nodig. De robot wordt in de buis gebracht en meet van binnenuit de wanddikte. 
Momenteel wordt het prototype gebouwd bij Breda Robotics. De technische uitdaging is de krappe ruimte. De robot moet door een buis kunnen, naar boven, beneden, links, rechts, door bochten, T-splitsingen en afsluitingen. Daar focust het huidig prototype zich op. De volgende uitdaging is het meten van de wanddikte. 

Smart Tooling
Smart Tooling is een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland. Voor het project Smart Tooling ontwikkelt KicMPi in samenwerking met partners uit Vlaanderen en Zuid-Nederland innovatieve robotica-toepassingen voor maintenance in de procesindustrie. Het doel van het project is om kostenefficiënter en veiliger te werken, waardoor de procesindustrie wordt versterkt. 

Hier de presentatievideo van ExRobotics over de SnakeRobot