Wie heeft de beste oplossing voor werken in besloten ruimtes?

Besloten ruimtes, zoals vaten en tanks, vormen een gevaar voor iedereen die ze betreedt. Er is bijvoorbeeld kans op verstikking, bedwelming, brand- en explosiegevaar. Toch is het betreden van besloten ruimtes nodig en zelfs tot nu toe nog wettelijk verplicht voor inspectie-, las- en mechanische werkzaamheden. Dit met hoge kosten (miljoenen tot zelfs miljarden) en soms ernstige ongevallen en (dodelijk) letsel tot gevolg.

KicMPi en project partners willen via het OP Zuid Project ‘Smart Maintenance Labs’, onderdeel ‘Onderhoud in de procesindustrie’ een sterke verbetering bewerkstelligen in veiligheid, kwaliteit en efficiëntie. In de non-entry challenge gaan ze op zoek naar veilige en betrouwbare alternatieven.

Categorieën
De werkzaamheden in besloten ruimtes zijn divers. De alternatieve oplossingen kunnen dat ook zijn. Deze challenge is daarom opgedeeld in 3 categorieën: voor meetmethoden, lasinspecties en mechanische bewerking.

  • Categorie 1 - Meetmethodes: Wie kan een technologie ontwikkelen voor veilige en efficiënte inspectiemetingen van besloten ruimtes, zonder deze ruimtes open te hoeven maken?
  • Categorie 2 - Lasinspecties: Wie kan er zorgen voor een methode voor onbemande lasinspecties in besloten ruimtes?
  • Categorie 3 - Mechanische bewerkingen: Wie kan er een oplossing ontwikkelen waarmee mechanische bewerkingen in besloten ruimtes kunnen worden uitgevoerd zonder deze te betreden?

Deze challenge is voor jou wanneer je de oplossing denkt te weten voor de genoemde uitdaging(en) van één of meer categorieën. Het maakt niet uit of je een groot gevestigd bedrijf, mkb’er, startup, engineer of student bent. Wel is het belangrijk dat je gevestigd bent in Zeeland of Brabant óf dat jouw project grote impact heeft in deze twee provincies. Ervaring in de procestechniek en industrie lijkt op het eerste gezicht een pré, maar misschien bewijs jij wel het tegendeel door onbevooroordeeld tegen de problematieken aan te kijken en alle betrokken partijen met creatieve oplossingen te verrassen. 

Kortom: iedereen die een oplossing weet of denkt te weten voor één of meer categorieën van deze non-entry challenge van KicMPi, wordt met open armen verwelkomd. 

Sluiting van de inzending is 28 juni.

Klik hier voor meer informatie en het aanmelden van jouw oplossing!