Partner Breda Robotics: AMT Group

De AMT Group uit Etten-Leur is een productiebedrijf met ruim 45 vakmensen en ruim 25 jaar ervaring. De industrie en het spoor zijn de voornaamste bedrijfstakken, waarbij robotisering de toekomst heeft. Reden voor de AMT Group om zich aan te sluiten bij Breda Robotics.

Voor de industrie ontwerpt, realiseert, plaatst en onderhoudt de AMT Group tal van machines en installaties. “In de machinebouw maken we al gebruik van robots”, vertelt directeur Paul Weytens. “Zelf hebben we een robot staan voor het beladen van een van onze verspaningsmachines. Ook hebben we al een project bij een klant opgeleverd waarbij een robot aan het einde van de lijn producten verpakt en positioneert. Maar het is voor ons een nieuw terrein. De vraag naar robotisering zal alleen maar toenemen. Aan die vraag willen we graag voldoen, maar dan samen met partners. Wij leveren de hardware en de partner de software.”

Spoor
Naast de industrie ontwikkelt, produceert en levert de AMT Group unieke machines voor op en rondom het spoor. “Op het spoor gebeurt nog vrijwel niets met robots. Daar zien we echt mogelijkheden”, meldt Paul. “Het werk aan het spoor moet altijd in een korte tijdspanne en vaak midden in de nacht uitgevoerd worden. Daar is lastig personeel voor te vinden. Bovendien werken robots snel en nauwkeurig. Met deze mogelijkheid willen we graag zelf aan de slag.”

Goed alternatief
Via Breda Robotics hoopt Paul in contact te komen met robotiseringsbedrijven. “Op het gebied van robotica gaat gigantisch veel gebeuren”, verwacht hij. “Wij merken dat ook. Mensen willen geen werk meer doen waarin veel herhaling zit of dat zwaar en vies is. Daarom is automatisering en robotisering bij veel productiebedrijven een goed alternatief. Een belangrijke taak van Breda Robotics is om bedrijven die willen robotiseren en bedrijven die robots maken bij elkaar te brengen. Nu wordt op dit gebied nog veel naar de regio Eindhoven gekeken. In de regio West-Brabant zit ook veel high-tech, alleen weten de mensen dat niet. Dat moet gepromoot worden.”

Opleiden
Het personeelsvraagstuk is nog een reden van de AMT Group om partner van Breda Robotics te worden. “Het opleiden van toekomstige medewerkers is hard nodig”, aldus Paul. “Wij maken dan ook graag gebruik van het fieldlab van Breda Robotics. Breda Robotics biedt kansen aan technisch talent, is onpartijdig en geeft goede voorlichting. Daar is zeker behoefte aan.”

www.amtgroup.nl